Soğutma Tekniği

Hangi Klimayı Almalıyım 2021

Hangi Klimayı Almalıyım sorusunu şu sıcak günlerde sormayan yoktur. Hangi Klimayı Almalıyım sorusu ile başlayan araştırma evinize / ofisinize alacağınız güzel bir klima ile sonlanabilir. Araştırma yapılmadan alınan bir klima ise size gereksiz maliyet ve enerji tüketimi olarak dönebilir. Bu nedenle öncelikle klima hesabı yapmalısınız.

Şu sıcak yaz günlerinde herkesin aklına ilk önce klima geliyor olsa gerek. Yaz sıcaklarının artmasıyla soğutma ihtiyacımızdaki artış bizleri klima almaya zorluyor neredeyse. Hatta artık klimalar hayatımızın vazgeçilmezi olmuş durumda.

Klimalar hayatımıza bu denli girmişken doğru klimayı almakta bir o kadar önem kazanıyor. Çünkü küçük klima seçmek istediğiniz konforu sağlayamamanıza neden olurken büyük klima seçmekte fazladan para ödemenize neden olur.

klima-1

2010 yılında klima seçme rehberi başlığı altında bir makale hazırlamıştık. Orada yazdığımız bilgileri tekrarlamak istemediğimizden yeni teknolojileri sizlere tanıtıp doğru klima seçmenize yardımcı olmak istediğimizden yazıyı fazla uzatmamak adına önceki makalemizi kesinlikle okumanızı öneriyoruz.

Önceki makalemizin içeriğini kısaca özetlersek;

– Kullanılacak markanın belirlenmesi,
– Montaj yerinin belirlenmesi,
– Cihazdan beklentiler,
– Klima tipi,
– Klima kapasitesi ne olmalı?

Gibi konu başlıklarına önceki makalemizden ulaşabilirsiniz.

Hangi Klimayı Almalıyım

Hangi klimayı almalıyım sorusu beraberinde bir çok soru getirmektedir. Klima incelemeye başladığınızda bir çok alanda karşılaştırma yapmalısınız. İnceleyeceğiniz alanları sırası ile inceleyebilirsiniz.

Klima Teknolojisi

2 yıl içerisinde klimalarda biraz değişiklik oldu. Klimaların verimliliği artarken, fiyatları düştü, enerji verimlilikleri ön plana çıktı, (A sınıfı, A+, A+ plus vs.) inverter kavramı oluştu, markalar değişti vs..

Ne İstediğinize Karar Verin

Klima almaya karar verdiğinizde sonraki adımınız klimayı ne için ve nerede kullanacağınızı tam olarak belirlemeniz olacaktır. Ayrıca klimayı hangi odaya koyacağınızı belirleyip klima kapasitesini ona göre seçmeniz gerekli. Örneğin oturma odasına klima alacaksanız, klima günde ortalama 12-16 saat çalışacaktır. Bu durumda enerji verimliliği yüksek olan klima daha uygundur. Yatak odasına klima alacaksanız günde ortalama 2-6 saat çalışacaktır. Bu durumda ise enerji verimliliğinden çok klimanın sesi önemli olacaktır.

Hangi Klimayı Almalıyım?
Hangi Klimayı Almalıyım?

Klimanın kışın ısıtma için kullanılıp kullanılmayacağı da belirleyici etmenlerden birisidir. Maalesef ki ucuz klimaların ısıtma performansları çok çok düşüktür.

Odanızın Soğutma Yükünü Belirleyin

Klimaları az çok araştırdıysanız 9000’lik, 12000’lik, 9000 BTU gibi değerleri görmüşsünüzdür. Bu değerler klimanın soğutma kapasitesi oluyor. Sizler için hazırlamış olduğumuz klima hesaplama formu ile odanızın soğutma yükünü belirleyebilir, buna göre marka seçimine geçebilirsiniz. (Klima Hesaplama Formu)

klima-3

Marka Seçimi

Aslında marka seçimi klima seçiminin en zor aşamalarından birisidir. Çünkü 9000 BTU’luk bir klima A markasında 2000 TL iken B markasında 3000 TL olabiliyor. Bu farkı da enerji sınıfı, verimlilik, sessizlik, marka değeri gibi etmenler belirliyor.

klima-markalari

Türkiye’de en çok satılan klimalar Arçelik, Beko, LG, Mitsubishi, Daikin, Demirdöküm, Bosch, Samsung, Alarko Carrier markalarına aittir. Bunların arasında teknolojileri ve verimlilikleri ile Daikin ve Mitsubishi bir basamak daha üstündür. (Daikin firması Airfel’i satın alarak Türkiye pazarına verdiği önemi çok daha artırmıştır.) Bu iki firma dışında diğerleri de kendi aralarında farklılıklar gösterse de belirgin bir fark olmadığından görselliğe önem vererek marka seçimi yapabilirsiniz.

Enerji Sınıfı Ne İşe Yarar

Klimalarda A sınıfı, A+, A Plus gibi tanımları görmüşsünüzdür. Bunlar bir nevi verimliliktir. Klimanın kullandığı elektrik karşılığında ortama vermiş olduğu soğutma miktarı denilebilir. Kataloglarda COP veya STK olarak yer alır. Örneğin COP (STK) değeri 4 olan klima, 1 birimlik enerjiye karşılık 4 birimlik soğutma veriyor demektir. Enerjinin giderek pahalılaştığı son günlerde A+ sınıfı klimaları almanızı öneriyoruz. Zaten B, C sınıfı klimaların üretimi durduruldu.

klima-a-enerji

İnverter Teknolojisi Nedir?

Klima fiyatlarına baktığınızda inverter olan bir klima ile olmayan bir klima arasında dağlar kadar fark olduğunu görmüşsünüzdür. Bunun nedeni inverter klimalar %70’e kadar enerji tasarrufu sağlayabilmeleridir.

inverter-klima

Peki bu enerji tasarrufunu nasıl yapıyor derseniz çok fazla teknik detaya inmeden kısaca açıklayayım. İnverter kompresör (klima motoru) teknolojisidir. Asıl kompresörün yanında küçük bir kompresör bulunmakta ve ortam sıcaklığına göre kompresörün dönme hızını ayarlamaktadır. Bu sayede klima sürekli aç kapa yapmadan en yüksek verimde çalışabilmektedir.

Multi Split Klima Sistemleri

Antalya, İzmir, Adana gibi illerde sıcaklıklar Türkiye ortalamasının oldukça üzerindedir. Bu nedenle evlerdeki her odaya klima alınması durumu olabilir.  Bu durumda multi klimalardan almanızı öneriyoruz.

multi-klima

Multi klima sistemleri bir dış üniteye birden fazla iç ünite bağlanabilen sistemlerdir. Böylece tek klimalık enerji ile 2-3 adet klima çalıştırabilirsiniz. Ayrıca evinizin üstünde veya balkondan dış ünite kirliliği oluşmamış olur.

Klimalar Aylık Elektrik Faturasını Ne Kadar Etkiler?

klima-elektrik-tuketimi

Bu çok teorik bir değerdir. Sizin kullanımınıza, dış ortamın sıcaklığına vs. birçok etmene göre değişir. Genel olarak bir hesap yaparsak;

12000 BTU’luk bir klima saatte 1,2 kw’lık bir elektrik harcar. (Klimanın kataloglarından çektiği elektrik miktarına bakabilirsiniz. 1000 watt = 1 kilowatt)

Klimanın günde 8 saat açık kaldığını varsayarsak 8 saat x 1,2 kw = Günlük 9,6 kwh elektrik sarfiyatı yapar.
Aylık 30 gün x 9,6 kw günlük sarfiyat = Aylık 288 kw elektrik sarfiyatı. ( Elektriğin kwh fiyatı Temmuz 2021’de 1 liradır.)

1 lira x 288 kw = 288 TL.

Klimanızı yukarıdaki şartlarda çalıştırdığınızda elektrik faturanız aylık 288 TL civarında artacaktır. Yukarıdaki hesaplamaları kendi klimanıza ve çalıştırma değerlerine göre tekrar hesaplayabilirsiniz.

Klima Hasta Eder mi?

Klima hasta etmez, insan hasta eder. Klimalar doğru kullanıldığında kesinlikle hasta etmemektedir. Peki nedir bu doğru kullanım? Klimaların hasta etmelerinin en büyük sebebi iç ortam sıcaklığının çok düşük değerde tutulmasıdır. Dış ortam ile iç ortam arasındaki ideal sıcaklık farkı 10 derecedir. Örnek vermek gerekirse dışarıda hava sıcaklığı 35 derece iken içerisini 25 derecede tutmanız konfor açısından uygun olacaktır. 18 derece gibi bir değere ayarladığınızda hem oda sıcaklığınız 18 dereceye hiçbir zaman inmeyeceği için klima sürekli çalışarak fazladan elektrik tüketimine neden olacak, hemde boyun tutulması, soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarına neden olacaktır.

klima-saglik

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.