Thermaltake ISGC-300 İşlemci Soğutucusu İncelemesi

Thermaltake’in geçen sene başlarında işlemci soğutucuları grubuna dahil ettiği ISGC serisinden ISGC-300 modelini mercek altına alıyoruz.
- Firma: Vektron
- Marka: Thermaltake
- Model: ISGC-300
- Fiyat: 55 $
- İşlemci Uyumu: Intel LGA 1366-775, AMD AM2-AM2+
- Gövde Yapısı: Bakır taban, alüminyum gövde
- Isı Borusu: 4 x bakır ısı borusu
- Soğutucu ölçüleri: 126 x 71 x 161 mm
- Soğutucu Yüzey Alanı: Belirtilmiyor
- Ağırlık: 697 gr
- Fan Ölçüleri: 120 x25 mm
- Giriş Voltajı: 12 V
- Bağlantı Tipi: 3 pin PWM
- Fan Devri: 800 – 1300 RPM
- Fan Gürültüsü: 16 dBA
- Fan Tipi: Hydro Dynamic
- Fan Işıklandırması: Bulunmuyor
- Fan Ömrü: 50.000 saat
Thermaltake’in ISGC (Inspiration of Silent Gaming Cooling) serisinden ISGC-300, 126 x 71 x 161 mm ebatlarında kule tipi bir işlemci soğutucusu. Bakır taban, alüminyum gövdeye sahip soğutucunun ağırlığı fan dahil 697 gr.
ISGC-300’ün fanı, gövdeye iki adet çelik klipsle tutturulmuş durumda ve klipslerin çıkartılması son derece kolay.
Thermaltake, standart kanat yapısından farklı bir şekle sahip 120 mm’lik fanın %15 daha hava akımı sağladığını ve %3 daha az gürültüyle görev yaptığını iddia ediyor. 157 gram ağırlığındaki 120mm’lik fan 800-1300 RPM hızında yine Thermaltake’e göre 16 dBA’lık gürültü seviyesine sahip. Hydro Dynamic yatakla desteklenen fanın 50.000 saatlik kullanım ömrü var.
Daha önce Noctua NH-D14 incelemesinde gördüğümüzle benzerlik taşıyan kanatların üzerindeki çentikler, fan çalışırken ortaya çıkan türbülans kaynaklı sesleri azaltmak ya da daha az rahatsız edici hale getirmek için kullanılıyor. Teoride bu çentikler havanın giriş ve çıkışı arasındaki geçişi yumuşatıyor. Pratikte Noctua NH-D14’de bu yapı işe yarıyordu, ISGC-300’de ise test sonuçlarına göre yorum yapabileceğiz.
İşlemci soğutucularında pek sık karşılaşmadığımız bir durum da, soğutucu fanının devir hızını kontrol eden fan kontrolcü. ISGC-300’e ilave edilen basit bir potansiyometre ile fanın devir hızı 800-1300 RPM arası kontrol edilebiliyor. Ancak bunu yapabilmek için en azından kasanın sol yan panelini açmak gerekir.
Fan çıkarıldıktan sonra ortaya çıkan soğutucunun gövdesi:
ISGCC-300’ün gövdesi her biri 0.4 mm kalınlığında 33 adet alüminyum yapraktan oluşuyor.
Alüminyum yaprakların kenarları Thermaltake’in “Sawtooth-Testere dişi” olarak adlandırdığı geometrik girintilere sahip. Firmalar bu tür farklı tasarımların soğutucuların performansını iyi yönde etkilediğini söylüyor. Bizim için test sonucunu görmeden herhangi bir yorum yapmamız yanlış olur.
Thermaltake Silent 1156 incelemesinde tabanın gövdeye oranla asimetrik olarak yerleştirildiğini görmüştük. ISGC-300’de ise taban gövdenin tam merkezinin izdüşümüne yerleştirilmiş.
Soğutucunun tavanındaki ısı borularının bitim noktaları farklı bir malzeme ile izole edilmiş.
Biraz daha yakından bakınca malzemenin bildiğimiz plastik olduğunu görüyoruz. Thermaltake muhtemelen bu görselliği, kasasının sol yan panelinde pleksi penceresi olanlar için düşünmüştür.
Hem bakır tabana temas eden ısı borularının desteklenmesi hem de montaj aparatlarının takılması için kullanılan tabanın üst kısmındaki metal parça 70 x 36 mm ebatlarında ve kararmaya karşı nikelle kaplanmış. Dikkati çeken başka bir detay ise, ısı borularının yükselttiği gövdenin tabandan 38 mm uzak olması.
Her biri 6 mm çapındaki 4 adet bakır ısı borusunun tabandan başlayan yolculuğu, soğutucunun tavanında kadar uzanıyor. Isı boruları ise tabana lehimlenmiş durumda.
Bir çok firmanın hızlı bir şekilde terfi ettiği DCC (Direct Core Contact-Direkt Çekirdek Teması) teknolojisinin aksine Thermaltake ısrarla klasik tabanları kullanmaya devam ediyor (Contac-29 modeli hariç).
36 x 38 mm ebatlarında ve 2 mm kalınlığa sahip bakır taban, Thermaltake’in birçok işlemci soğutucusunda olduğu gibi düzgün ve parlak bir yüzeye sahip.
Kutu İçeriği
Thermaltake ISGC-300’ün kutu içeriğinde şunlar bulunuyor:
- Kullanım kılavuzu
- Intel ve AMD montaj aparatları
- Montaj için gerekli olan vida ve somunlar
- Termal macun
- 4 adet lastik conta